Kako da planiram svoju pametnu kuću

Smart home

Potencijalni klijenti su dosta toga čuli o pametnim kućama, ali nemaju jasnu ideju kako da dizajniraju svoje i nisu svesni osnovnih zahteva koje treba da ispune pre nego što mogu da žive u pametnoj kući.

Često se suočavamo sa ovim problemom, pa smo došli do ovog skupa ključnih stvari koje treba da znate kada planirate da dizajnirate pametnu kuću.

Kao prvo: Šta će vam sve trebati?

Kada dizajnirate osnove vaše pametne kuće, važno je da imate jasnu predstavu o vašim specifičnim zahtevima, koje funkcije pogodnosti i uštede želite da imate i koje biste zaista koristili. Za sve odvojene komponente je potrebna sopstvena pozadinska infrastruktura.

Šta to znači?

Pa, ako su vam potrebne pametne roletne u vašem domu, moraćete da menjate elektro-instalaciju, kako biste obezbedili električne veze pored prozora kako biste mogli da napajate pogonske motore i senzore pametnih roletni. Trebalo bi da se obratite stručnjaku za pametne kuće ako je potrebno, jer vam njihova stručnost može uštedeti značajnu količinu novca i neprijatnosti. Ako treba da dodate funkciju nakon što je sistem već postavljen, možete imati ozbiljne dodatne troškove. Napravite listu svih funkcija koje će vam trebati u svakodnevnom životu, posebno u različitim prostorijama i u kući/stanu u celosti.

Nema uspeha ako vam nedostaje savremeno znanje

Aspekt koji je usko povezan sa prethodnom tačkom, pa čak i potiče iz nje, jeste da ćete morati da steknete određenu količinu osnovnog znanja, ako planirate da dizajnirate pametnu kuću. Naravno, ako zaposlite stručnjaka, ovaj zahtev možete svesti na najmanju moguću meru, ali ne smete zaboraviti da je ovo jedna od najdinamičnijih grana građevinske industrije: nove karakteristike se pojavljuju svakodnevno, a sami proizvodi se stalno poboljšavaju i razvijaju.

To znači da ćete morati da budete svesni potencijala pametnih kuća kako biste od samog početka mogli da imate na umu rešenje za budućnost. Mnogi su pod lažnim utiskom da je pametna kuća samo skup odvojenih sistema koji se mogu kontrolisati putem sopstvenih mobilnih aplikacija. Ovo je tačno samo ako je imovina bila loše dizajnirana.

Dobro dizajniranom pametnom kućom može se upravljati sa jednog interfejsa i prihvata glasovne komande, ali, što je još važnije, najbolje sija kada, na osnovu vaših podešavanja, radi za vas automatski: podešava grejanje, klimatizaciju, svetla, ventilaciju i senčenje kako bi vam pružili maksimalnu udobnost i obezbedili ekonomičan rad vašeg doma.

Uvek razmišljajte u složenom sistemu

Imajući u vidu gore navedeno, moraćete da razmišljate o svom pametnom domu već u fazi projektovanja kao o kombinaciji inteligentnih komponenti koje mogu da rade ne samo odvojeno već i kao deo velike celine kako bi služile gore navedenim ciljevima. Ako imate automatska garažna vrata ili sistem osvetljenja koji koristi više senzora i oba imaju svoje zasebne mobilne aplikacije, onda ne možete nazvati svoj dom „pametnim“: to je samo dom sa određenim inteligentnim karakteristikama.

Da navedemo potpuno opšti primer, složen sistem je kada se vrata garaže automatski otvaraju, svetla se pale, alarmni sistem se deaktivira, ulazna vrata se otvaraju i grejanje se uključuje koristeći željena podešavanja itd. Ukratko, kuća prepoznaje da ste se vratili kući i udovoljava vašim željama, a da vas ne prisiljava da čačkate u nekoliko aplikacija. Ovo je pravi, složen sistem – i da biste ga imali, morate to imati na umu već u fazi projektovanja.

Koliko je to pristupačno?

Morate se suočiti sa činjenicom da ako su vam potrebne vrhunske, luksuzne karakteristike u vašem domu, biće vam potreban sistem pametne kuće. Dobra vest je da oni danas postaju sve pristupačniji. Ne zaboravimo da će za nekoliko godina pametne kuće biti standardni zahtev, tako da će vam instalacija osnovnog, proširivog sistema dati ogromnu prednost.

Važno je odabrati odgovarajući sistem

Nakon što se odlučite u vezi sa karakteristikama koje biste želeli da imate u svojoj budućoj pametnoj kući, sledeći važan zadatak će biti odabir odgovarajućeg sistema za vaše potrebe. Imate priličan broj izbora, ali mnogi vlasnici kuća prave grešku i biraju jedno od velikih imena, kao što su Apple Homekit ili Google Home. Ovo nisu loše opcije, ali samo ako imate na umu zatvoren sistem. Ovi sistemi ne garantuju da ćete kasnije moći da proširite svoj dom novim funkcijama ili komponentama, što može dovesti do ozbiljnih glavobolja, pa čak i da zahteva zamenu celog prethodnog sistema. Zbog toga bi trebalo da se odlučite za otvoreni sistem, kao što je Smart Home sistem koje nudi Chameleon, koja, kao alternativa za budućnost, ima niz prednosti u odnosu na zatvorene sisteme.

Prvo, pomaže vam da „otvorite“ zatvoreni sistem: deluje kao tumač koji vam omogućava da dodate komponente vašem postojećem sistemu koje inače ne bi bile kompatibilne: termostat ne bi mogao da komunicira sa roletnama ili obrnuto, a takođe je i izuzetno otporan na budućnost. Ovaj aspekt je važan jer garantuje da ćete kasnije moći da dodate nove proizvode i funkcije: moći ćete da budete u toku sa vremenom. Zatvoreni sistem neće uspeti u ovom izazovu.

Žičano ili bežično?

Osim odabira najboljih osnovnih komponenti, još jedno važno pitanje na koje ćete morati da odgovorite kada dizajnirate svoj pametni dom je da li planirate da bazirate svoj sistem na žičanoj ili bežičnoj infrastrukturi. Ovo ćete morati da odlučite na samom početku, jer ako se odlučite za žičani sistem, moraćete da obezbedite kablove, razvodne kutije i druge komponente kao deo dizajna električne mreže vašeg doma.

Iako ima slučajeva – npr. ako rekonstruišete postojeću porodičnu kuću – kada će bežični sistem biti pravi način, trebalo bi da se odlučite za žičani sistem kad god je to moguće. Razlog zašto bi to trebalo da uradite uključuje:

- Stabilna, pouzdana veza;

- Neprekidna komunikacija podataka;

- Nema gubitka signala, nikada;

- Nema zahteva za održavanje (npr. zamena baterije);

- Oslobađa vas tereta da uvek morate da petljate u određenim delovima sistema.

Renoviranje ili izgradnja od nule?

Kada dizajnirate svoj sistem pametne kuće, moraćete da razmislite da li će vaš dom biti izgrađen od nule da bi se prilagodio zahtevima budućeg sistema pametne kuće ili ćete morati da prilagodite pozadinski sistem zidovima i drugim karakteristikama postojeće imovine koji se renoviraju. U slučaju novog doma prođe dosta vremena između projektovanja i stvarne faze izgradnje, tako da možete unapred razmišljati o svemu svojim tempom – ova situacija vam daje gotovo neograničenu slobodu.

Međutim, kada renovirate nekretninu, nemate tu slobodu. Sve se dešava veoma brzo, morate brzo da donosite odluke i nemate vremena da procenite opcije – sve više razloga zašto ćete morati da uključite stručnjaka. Očigledno, ne možete praviti prevelike greške sa otvorenim sistemom i bežičnom infrastrukturom, ali će opreznost i dalje biti posebno važna.

Uverite se da je vaša imovina barem spremna za pametni dom (Smart Home Ready)

Mnogi vlasnici kuća žele da žive u odgovarajućoj pametnoj kući, ali ne mogu sebi da priušte da primene potpuno razvijen sistem pametnih kuća istovremeno sa izvođenjem radova na izgradnji ili renoviranju.

Ovo nije veliki problem ako ste pažljivi u fazi projektovanja i uverite se da je vaša nekretnina u skladu sa zahtevima specifikacije za Smart Home Ready.

Šta znači „Smart Home Ready“?

To znači da ste unapred instalirali potrebne kablove uz minimalnu cenu. Ovo će pripremiti nekretninu za kasniju instalaciju raznih uređaja i komponenti, čak i na modularni (postepeni) način ako je potrebno. Ako imate potrebne kablove u zidu, postoje razvodne kutije i izvori napajanja tamo gde je potrebno, onda možete dodati funkcije pametne kuće otvorenom i proširivom sistemu korak po korak kasnije kako vam budžet dozvoljava.